Vitale organisaties zijn continue in ontwikkeling en blijven mede daardoor gezond. Ze blinken uit in ondernemerschap, personeelontwikkeling, productontwikkeling, structuurontwikkeling en omgevingsbeinvloeding. Vitale organisaties onderscheiden zich van gezonde organisaties doordat zij niet alleen herhalen "wat ze elke dag doen", maar werkwijzen continu verbeteren en vernieuwen. Hierdoor kunnen ZE beter tegen "zwaar weer" en maken optimaal gebruik van de kansen die zich voordoen. Dat is waar Platform O voor gaat. "Wij helpen u het verschil maken".

maandag 29 juli 2013

HET VERSCHIL MAKEN

In deze blog neem ik u even mee, om een van de meest succesvolle campagnes in de geschiedenis van de reclame met u te delen. Het is het verhaal van Apple's 'Think different' campagne. We hebben het hier niet alleen over een origineel idee of een mooie advertentie, de campagne werkte, en hoe ... In de jaren negentig zat Apple in een zware crisis, en met slechts één campagne wist Apple uit deze malaise te klimmen.
 
 
Even terug in de tijd: In 1977 richtte Steve Jobs Apple op samen met Steve Wozniak, Ronald Wayne en Mike Markkula. In 1985 nam hij ontslag bij Apple na onenigheid met de Raad van Bestuur over het te voeren beleid. Vanaf dat moment voerde John Sculley, de CEO van Apple, belangrijke wijzigingen in de marketingstrategie van Apple door. De campagne van 1984 was nog een succes maar de daar op volgende campagne van 1985 bleek een complete flop.  Daarna ging het snel bergafwaarts met het Imago van Apple. In die tijd verloor Apple honderden miljoenen dollars en er werd gesneden in arbeidsplaatsen waardoor duizenden banen verloren gingen. Steve Jobs slaagde er in om langzaam  de controle te herwinnen van het bedrijf. Een van zijn topprioriteiten was de vernieuwing van het imago van Apple. Het reclamekantoor TBWA stelde voor dat Apple zijn advertenties moest afstemmen op de creativiteit van persoonlijkheden en mensen die impact hadden op de twintigste eeuw. Ze presenteerde een nieuwe slogan voor Apple's advertenties: Think Different (misschien een verwijzing naar de beroemde slogan van IBM's "THINK"). Jobs gaf TBWA 17 dagen de tijd om na zijn goedkeuring de hele campagne te voltooien. De eerste TV-commercial werd uitgezonden op 28 september 1997, gevolgd door de advertenties, billboards en affiches. In 1998 won de TV-spot de Emmy Award van de Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), voor beste reclame De advertentiecampagne de Zilveren Leeuw in Cannes en later een Effie award voor beste marketing effectiviteit.
 
 
De campagne bestond uit twee delen, eerst een TV-commercial gevolgd door een print campagne. De tv-commercial bevatte zwart-wit videobeelden van belangrijke historische personen uit het verleden, met inbegrip van Albert Einstein, Bob Dylan, Martin Luther King, Jr, Richard Branson, John Lennon (met Yoko Ono), R. Buckminster Fuller, Thomas Edison, Muhammad Ali, Ted Turner, Maria Callas, Mahatma Gandhi, Amelia Earhart, Alfred Hitchcock, Martha Graham, Jim Henson (met Kermit de Kikker), Frank Lloyd Wright en Pablo Picasso. De comercial eindigt met een beeld van een jong meisje, Shaan Sahota, die haar gesloten ogen opent, om de mogelijkheden te zien die voor haar liggen. De tekst van de campagne wordt verteld door de Amerikaanse acteur Richard Dreyfuss. Geruchten zeggen dat Steve Jobs de oorspronkelijke tekst zelf schreef;
 
" Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do".
 
"Voor de gekken. De buitenbeentjes. De rebellen. De onruststokers. De ronde haringen in de vierkante gaten. Degenen die dingen anders zien. Ze zijn niet gek op regels. En ze hebben geen respect voor de status quo. U kunt ze citeren, het niet met hen eens, verheerlijken of belasteren. Ongeveer het enige dat je niet kunt doen is ze negeren. Omdat ze dingen veranderen. Ze duwen de mensheid vooruit. En terwijl sommigen ze zien als gekken, zien wij een genie. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, diegenen zijn die dat wel doen".
 
Apple wilde duidelijk het verschil maken door anders te zijn en anders te denken. Platform O heeft die zelfde ambitie om mensen en organisaties te vitaliseren door ze blijvend te inspireren, te stimuleren en te begeleiden bij het markt- en klantgericht ondernemen.
 
Bijgaand vindt u twee treffende voorbeelden van KLM en T-Mobile die juist in deze tijd slim omgaan met de klant door de inzet van Social Media. 28 kleine persoonlijke attenties voor reizigers leverde KLM 1.000.000 tweets op. T-Mobile shops wilden weten wat er beter kan in de T-Mobile Shops. Daarom overvielen ze klanten die net uit de T-Mobile Shop kwamen met die vraag. En dat leverde heel wat opbouwende kritiek, maar ook verassende punten op. Bekijk hoe T-Mobile hier slim op inspeelde.
 
Vitale organisaties zijn continu in ontwikkeling en blijven mede daardoor gezond. Ze blinken uit in ondernemerschap, personeelsontwikkeling, productontwikkeling, structuurontwikkeling en omgevingsbeïnvloeding. Vitale organisaties onderscheiden zich van gezonde organisaties doordat zij niet alleen herhalen “wat ze elke dag doen”, maar werkwijzen continu verbeteren en vernieuwen. Hierdoor kunnen ze beter tegen 'zwaar weer' en maken optimaal gebruik van de kansen die zich voordoen. Dat is waar Platform O voor gaat. En wij helpen u het verschil te maken.
 
 
Eens zin in een 'ander' gesprek, neem gerust contact met ons op.
 
 
 

dinsdag 2 juli 2013

HOE KRIJG IK GRIP OP MIJN TALENTEN

Het resultaat van veel organisaties hangt af van de effectieve inzet van mensen. Eigen motivatie en effectief gebruik van competenties bij medewerkers is daarbij essentieel om de gestelde doelen te bereiken. Er worden randvoorwaarden opgesteld voor de juiste invulling van functies en we hopen daarmee grip te krijgen op zaken als efficiency en productiviteit. Toch presteert de ene medewerker beter dan de andere en blijkt de ontwikkeling van competenties niet bij iedereen even succesvol.


Succesvolle organisaties slagen er blijkbaar beter in dan anderen om het menselijk kapitaal te laten renderen en effectief om te gaan met het potentieel en het gedrag van hun managers en medewerkers. Onderzoek toont aan dat zij beter in staat zijn de juiste kandidaten te selecteren en aan te trekken, mensen te motiveren en succesvolle teams te formeren. Dit alles staat of valt met het vermogen om te gaan met de ontwikkelbaarheid van mensen.  

  • Zijn we in staat om kandidaten te beoordelen op de mate waarin zij precies datgene laten zien wat we van hen verwachten?
  • Kunnen we de motivatie verhogen door beter in te spelen op het eigen gedrag van managers en medewerkers?
  • Weten we wie het juiste potentieel in zich heeft om bijvoorbeeld een succesvolle manager of verkoper te worden?
  • Welke competenties mag je wel of niet verwachten van iemand en welke competenties zijn succesvol te ontwikkelen?
  • Kunnen we dit alles binnen onze organisatie zelfstandig en laagdrempelig inzetten?
  • Hoeveel geld en moeite kost dit dan?
Kortom: Hoe krijgen we GRIP OP ONTWIKKELBAARHEID?

HIGH-PERFORMANCE@WORK

Ieder mens is verschillend, zeker in gedrag. Niet ieder gewenst gedrag (lees: het daadwerkelijk hanteren van competenties) is even goed te ontwikkelen en daarmee moet rekening gehouden worden bij selectie en ontwikkeling. De aanleg voor gedrag dat voor een goede invulling van een functie belangrijk is, zal een (potentiële) medewerker reeds moeten bezitten. Het succesvol ontwikkelen van competenties bij mensen die van nature niet gedreven zijn om een bepaald gedrag te laten zien is uiterst moeilijk. Wanneer u als organisatie bijvoorbeeld resultaatgerichtheid als één van uw kerncompetenties vaststelt, zult u mensen moeten selecteren die aanleg hebben daadwerkelijk doelen te realiseren.

 “Creëren van meerwaarde voor onze klanten” is immers onze belofte. Daarom hebben wij HIGH-PERFORMANCE@WORK ontwikkeld, een grotendeels online beschikbaar pakket van analysemethodes, dat de ontwikkelbaarheid van mensen in kaart brengt en koppelt aan de ontwikkeling van competenties. Daarmee kunnen we feilloos aangeven of iemand een bepaald gewenst gedrag wel of niet zal hanteren in een bepaalde functie en of het loont om bepaalde competenties, die essentieel zijn voor die functie, bij deze persoon te ontwikkelen. Met HIGH PERFORMANCE@WORK tonen wij u in één oogopslag welke competenties wel, niet of redelijk ontwikkelbaar zijn bij uw medewerkers. U krijgt daarmee als het ware een “Paspoort voor effectief gedrag”. Daarnaast kunnen wij u uitgebreid informeren over de ontwikkelbaarheid en opleiding- of trainingmogelijkheden per competentie.

Binnen het HIGH PERFORMANCE@WORK pakket bieden wij de volgende diensten:
·         High-Performance Assessment (voor selectie van de juiste kandidaat)
·         High-Performance Management Profiler (bepaling management potentieel)
·         High-Performance Sales Profiler (bepaling verkoopgedrevenheid en inzetbaarheid)
·         High-Performance Team Profiler (zeer geschikt voor effectieve teamsamenstelling)
·         High-Performance Management Rapportage (aanbevelingen voor aansturing en
·         ontwikkeling van betreffende medewerker)
Vanzelfsprekend kunnen we uw organisatie ook trainen om deze methodiek zelfstandig en
laagdrempelig in te zetten. 

Wilt u meer weten? www.platformo.nl
Vraag een voorbeeldrapportage op, deze sturen wij u kosteloos toe. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om HIGH-PERFORMANCE@WORK ook binnen uw organisatie in te zetten.