Vitale organisaties zijn continue in ontwikkeling en blijven mede daardoor gezond. Ze blinken uit in ondernemerschap, personeelontwikkeling, productontwikkeling, structuurontwikkeling en omgevingsbeinvloeding. Vitale organisaties onderscheiden zich van gezonde organisaties doordat zij niet alleen herhalen "wat ze elke dag doen", maar werkwijzen continu verbeteren en vernieuwen. Hierdoor kunnen ZE beter tegen "zwaar weer" en maken optimaal gebruik van de kansen die zich voordoen. Dat is waar Platform O voor gaat. "Wij helpen u het verschil maken".

woensdag 12 oktober 2011

DE ONDERNEMER ALS SIMULTAAN SCHAKER

Platform O is een netwerk van ervaren én ondernemende bedrijfskundigen met een gedeelde ambitie:  “Bedrijven vitaler maken”. Om u een beeld te geven van wat wij daarmee bedoelen, besteden we de komende weken aandacht aan vraagstukken waarmee u als ondernemer wordt geconfronteerd bij de ontwikkeling van uw bedrijf.  Vraagstukken waar onze klanten, en mogelijk ook u, soms wakker van liggen.      

Als ondernemer met een  succesvol concept, goedlopende producten of diensten komt u voor de uitdaging te staan de groei van uw bedrijf in goede banen te leiden. De eerste medewerker is een hele stap, vervolgens naar 2, naar 4 en naar 8. Nog steeds een omvang waarbij de lijntjes met zowel de klanten als de medewerkers kort zijn en dus nog overzichtelijk en beheersbaar. Met passie en  vakmanschap loodst u uw bedrijf door deze ontwikkelingsfase. Maar wanneer het 20 of zelf 50 medewerkers worden is een andere structuur een andere aansturing vereist. De groei, de ontwikkeling van uw medewerkers en de ontwikkelingen in de markt zorgen er voor dat er andere eisen worden gesteld aan uw rol als leider van de organisatie. U bent er voor verantwoordelijk dat de kwaliteit van uw producten en diensten goed blijft, dat uw medewerkers gemotiveerd zijn en op een goede manier samenwerken, dat de administratieve processen goed verlopen.  Allemaal zaken die u op orde moet hebben om er voor te zorgen dat de klanten van vandaag tevreden zijn. 
En of dat al niet lastig genoeg is moet u ook nog een visie ontwikkelen op de toekomst van uw bedrijf: Waar gaat onze markt naar toe? Wat doen uw concurrenten? Hoe kunnen we onze marges verbeteren? Met welke producten en diensten kunnen we over 5 jaar geld verdienen? Biedt het buitenland mogelijkheden voor ons bedrijf?
Als DGA of algemeen directeur wordt van u verwacht dat u op meerdere schaakborden tegelijk kunt schaken. Als u op veel borden tegelijk speelt kunt u nooit alle borden evenveel aandacht geven, de kans dat u alle wedstrijden alleen kunt winnen is klein geworden.
Toch is het essentieel om aan alle borden voldoende aandacht te geven om uw bedrijf gezond en vitaal te houden. Juist deze ondersteuning biedt Platform O. Samen met u maar vanaf de zijlijn overzien wij de stand op alle borden, zodat we op tijd aan kunnen geven waar meer aandacht nodig is. We zijn uw sparringspartner daar waar ruggespraak gewenst is over de volgende zet. En we schaken actief mee indien de situatie daarom vraagt.  
In de komende blogs zullen we aandacht besteden aan de volgende thema's:
·  Ik heb vooral werknemers en geen medewerkers. De betrokkenheid is beperkt.
·  We zijn te veel bezig met “brandjes blussen”, ontwikkelingen voor de lange termijn komen onvoldoende van de grond.
·  Mijn marges lopen steeds verder terug.
·  Mijn middenkader heeft te weinig kwaliteit en groeit onvoldoende mee met het bedrijf.
·  Ons bedrijf lijkt stil te staan, ik weet niet goed waar onze kansen liggen.
·  We hebben te weinig kennis in huis om te innoveren.
Uit onze ervaring weten we dat dit voor veel ondernemers herkenbare vraagstukken zijn maar waarvan de oorzaken en de ook de oplossingsrichtingen zeer divers kunnen zijn.
Ligt u meer of minder frequent wakker van een van deze vraagstukken of heeft u een ander complex vraagstuk wat u aan ons voor zou willen leggen neem dan gerust contact met ons op. info@platformo.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten