Vitale organisaties zijn continue in ontwikkeling en blijven mede daardoor gezond. Ze blinken uit in ondernemerschap, personeelontwikkeling, productontwikkeling, structuurontwikkeling en omgevingsbeinvloeding. Vitale organisaties onderscheiden zich van gezonde organisaties doordat zij niet alleen herhalen "wat ze elke dag doen", maar werkwijzen continu verbeteren en vernieuwen. Hierdoor kunnen ZE beter tegen "zwaar weer" en maken optimaal gebruik van de kansen die zich voordoen. Dat is waar Platform O voor gaat. "Wij helpen u het verschil maken".

zondag 30 oktober 2011

VAN “COLLEGA” NAAR “BAAS”: EEN GORDIAANSE KNOOP!

Het probleem is bekend: u heeft een medewerker in uw organisatie die goed presteert. U besluit hem een promotie (lees: managementpositie) te geven. Reeds na enkele weken komt u tot de conclusie: ik ben een goede medewerker armer en een slechte manager rijker! Het feit dat de betreffende persoon nog steeds een enorme inzet aan de dag legt, belet niet dat uw strategische doelstellingen niet gehaald worden. Sterker nog: de nieuwe manager merkt zelf ook wel dat oud-collega’s hem mijden, dat de motivatie van de groep minder wordt, dat de efficiency omlaag gaat, dat er ineens problemen ontstaan die u dacht al lang opgelost te hebben. En, er is geen weg terug zonder afbreukrisico!

Foto: Courtesy Bennik National Geographic

Er ontstaat een gordiaanse knoop die bijna niemand meer kan ontwarren. Alexander de Grote gebruikte destijds bruut geweld en hakte de knoop door met één klap van zijn zwaard. In onze moderne tijd ligt de kwestie wat gecompliceerder. Toch zijn veel organisaties bereid om de gok te wagen in de hoop dat de gewaardeerde medewerker op slag verandert in een fantastische manager.
 
De vergelijking met “parels” dringt zich op: wil ik natuurlijke parels of gecultiveerde? Natuurlijke parels zijn waardevol, maar amper te vinden. Gecultiveerde parels vragen meer aandacht, tijd en moeite. Echter, zodra je weet hoe je ze moet maken, beschik je ook over een grote aanvoer in diverse variëteiten. De parelindustrie is er al lang uit: het beroep van parelvisser is bijna uitgestorven.
 
Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Elke managementpositie vraagt specifieke kennis en vaardigheden. U weet zelf als geen ander wat u van uw management verwacht. Neem daarom de tijd en moeite om te onderzoeken of datgene wat u verwacht ook daadwerkelijk aansluit bij de verwachtingen en competenties van uw medewerkers. Diegenen die potentieel een managementfunctie kunnen vervullen vragen extra aandacht. Werk samen aan hun ontwikkeling en bereid ze voor op een “glanzende” carrière.  
 
Voelt u zich aangesproken of wilt u toch blind gokken? Neem in het laatste geval dan samen met uw medewerker uw bedrijfswinst, ga daarmee naar het casino en gok er op los! U heeft dan misschien een fantastische avond en daarna hoeft u wellicht nooit meer knopen door te hakken!
 
Waar zitten de parels in uw organisatie en hoe brengt u ze op glans?
Platform O heeft hiervoor uitgelezen “tools” zoals de High Performance@Work Scan die u, toegepast door onze specialisten, uw parels helpen vinden en waar nodig te cultiveren!
Meer over High Performance@Work zie volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten